Bioterias Blogg

Fatbergs invaderar den brittiska kusten!

Eftersom kampen mot fettproblemet är vårt dagliga värv, hyser vi även ett visst makabert intresse för dess ytterligheter - som alltid överlägset beskrivna och illustrerade i brittisk press!

Och som om fettbergen i de brittiska avloppsledningarna inte vore nog, så invaderas nu även rikets kuster av fatbergs som flyter in från Atlanten. Vad är det som händer??

Enligt Daily Mail har de enorma, stinkande blocken av stelnat fett lösgjort sig någonstans bland de Karibiska öarna, för att sedan föras av stormar upp på stränderna i Sussex, Kent, Cornwall, Devon, Dorset och Hampshire. Det hela är gåtfullt. Vad tyder på att de härstammar från trakterna kring Barbados, Jamaica och Trinidad? Uppgiften är vida spridd, men utan förklaring. Inte desto mindre: den motbjudande substansen har spolats upp och allmänheten varnas.

Ester Nylöf, 2016-05-01
Läs vidare

Det uthålliga storköket

I ett storkök finns alla de områden där vår bioteknik verkligen kan göra skillnad!

I ett storkök används stora mängder fett. Det innebär en ständig kamp mot fettet i alla dess former och på alla fronter - på samtliga arbetsytor, i avloppen, i ventilationen, i skorstenar, imkanaler och kökskåpor. Fettet osar, stänker, droppar och kladdar. Det fäster vid insidan av alla rör och alla kanaler det passerar. Överallt ansamlas det, avsiktligt (i fettavskiljare) eller oavsiktligt (alla andra platser!). Fettet kräver kontinuerliga åtgärder, som tömning och sotning, samt ett slitsamt evighetsarbete med kemisk och mekanisk rengöring. 

Fettet, och kampen mot det, sliter på vår miljö och på de människor som arbetar i storköken. Men det betyder också att storköket står i centrum för Bioterias biotekniska lösningar. Här kan vi skapa hållbara och rena kretslopp med hjälp av bioteknik! - med sänkta kostnader och bättre arbetsmiljö som ren bonus. 

Ester Nylöf, 2016-04-21
Läs vidare

Den Perfekta Fettavskiljaren

Närmare 80% av alla fettavskiljare är feldimensionerade!

Det ögonblick fettet når avloppssystemet förvandlas det - från ”smör” eller ”matolja” eller något annat vardagligt - till ett omfattande samhällsproblem. Till och med till ett växande globalt miljöproblem.

Alla som arbetar med någon del av vattnets infrastruktur; med avloppsledningar, pumpstationer eller reningsverk, är mycket väl medvetna om vad fettet ställer till med. Det ansamlas, avlagras och klibbar fast. Det orsakar igensättningar och stopp. Alla som drabbats av ett sådant fettstopp i avloppet har också (på ett ofrivilligt och smärtsamt vis!) blivit medvetandegjorda. 

Men det finns samtidigt en stor och spridd omedvetenhet om fettproblemet och om hur det bäst kan åtgärdas. Denna kunskapsbrist gäller i synnerhet fettavskiljare. Det vet vi, eftersom vi har sett det! Närmare 80 procent av alla fettavskiljare är feldimensionerade. En feldimensionerad fettavskiljare (oftast är den för liten) fungerar dåligt eller inte alls.

fibonacci-1079776_1280.jpg

Idealet. I den bästa av världar är varje fettavskiljare av rätt storlek. Den är dimensionerad efter verksamheten, flödestestad, korrekt installerad och den blir kontinuerligt underhållen. Varje komponent är typgodkänd, liksom även (den funktionskontrollbesiktigade) installationen i sin helhet! Så ser det inte riktigt ut...

Det absolut vanligaste skälet till alla dessa avvikelser från idealet är helt enkelt bristande kunskap om fett, om vad en fettavskiljare egentligen gör - och vad som krävs för att den ska göra det. 

Ester Nylöf, 2016-04-20
Läs vidare

Full fart mot framtiden!

- Men varför går det så långsamt??

I takt med en ökande urbanisering, högre levnadsstandard och nya matvanor har vi idag ett ökande problem med fett i våra avloppsledningsnät. Okunskapen kring fetthantering är fortfarande stor och felinvesteringarnas kostnad når långt över 200 miljoner kronor/år. Den totala kostnaden för fett i de svenska avloppsystemet är långt över 1 miljard!

Ester Nylöf, 2016-04-01
Läs vidare

World Water Day - vi är alla beroende av det rena vattnet!

Idag är det World Water Day 2016!

FN uppmärksammar alla som arbetar med vatten, över hela världen. 

Varför? Snabbt och ungefärligt översatt:

"World Water Day uppmärksammas över hela världen och innebär en möjlighet att lära sig mer om vatten-relaterade frågor, inspireras att berätta för andra och att göra skillnad i handling. World Water Day instiftades under FNs konferens om miljö och utveckling 1992, då en internationell dag för vatten föreslogs. FNs generalförsamling svarade genom att utlysa den första World Water Day den 22 mars 1993. Den har sedan dess hållits varje år. Varje år utser UN-Water — det organ som koordinerar FNs arbete kring vatten och sanitet - ett tema som anknyter till en viktig utmaning, nu eller i framtiden.(...)"

Ester Nylöf, 2016-03-22
Läs vidare

Biokonvertering - i stor och liten skala


Varje biokonvertering innebär förbättrad miljö och sparade kostnader!

En biokonvertering kan ske i stor skala, som då en kommun bestämmer sig för att biokonvertera alla sina egna anläggningar. Biokonverteringen av en fastighet innebär att våra biosystem får ersätta traditionella mekaniska och kemiska lösningar för avfallshantering, fettavskiljning och ventilation.

Men givetvis kan även en enskild enhet biokonverteras! En fettavskiljare till exempel. När en fettavskiljare optimeras och effektiviseras med bioteknik är mycket redan vunnet: tömningsbehovet minskar, driftproblemen minskar och miljöbelastningen reduceras till ett minimum. 

Ester Nylöf, 2016-03-11
Läs vidare

Om framtiden, bioteknik och miljön

Staden och vattnet

Naturens storslagna vattenomlopp kretsar genom moln, sjöar och vattendrag. Det genomströmmar landskapet. Det är vackert, hänförande, stämningsfullt. Det mänskliga samhällets funktionella vattenomlopp rinner genom vattenledningar och avloppsnät, i rören under våra städer. Det når oss rent och friskt och bär med sig vårt avfall. Det flyter fram underjordiskt, i det fördolda. Det innebär dessvärre även att de växande problemen med fett kan förbli osynliga in i det sista!

Fler och fler restauranger och andra livsmedelsinrättningar i växande städer producerar mer och mer fettavfall som går ut i avloppet. Ändå är situationen i städernas avloppsrör är inte ett ämne som ådrar sig uppmärksamhet. Det vill säga; inte förrän de blir igentäppta av fett och smutsigt avloppsvatten strömmar ut i vattendrag och källare. 

Ester Nylöf, 2016-03-07
Läs vidare

- När såg du insidan av en fettavskiljare sist?

Allt viktigt ska vara synligt!

En fettavskiljare kan vara teoretiskt oklanderlig ur ett avskiljningsperspektiv, men samtidigt vara närmast omöjlig att underhålla. Det är mycket vanligt att drift och underhåll glöms bort när fettavskiljaren konstrueras: Det går inte att se hur den ser ut inuti, det är svårt att komma åt viktiga delar och det är svårt att tömma den ordentligt. 

Bioteria har valt att utveckla fettavskiljare med driftperspektivet i särskild åtanke - oavsett om de är utrustade med ett biologiskt reningssteg eller inte. Avsikten har varit att göra deras inre lättillgängligt och överblickbart, så att både problem och deras orsaker snabbt kan upptäckas vid en inspektion. Tömningsentreprenören ska lätt kunna tömma både fett- och slamdelen. En servicetekniker ska med en blick kunna avgöra fettavskiljarens status.

 

Ester Nylöf, 2016-02-22
Läs vidare

Fettproblemet: skräckversionen!

Robotar mot TURKEYBERGS

De akuta, säsongsbundna FATBERGS som uppstår i samband med storhelger har fått en egen benämning: TURKEYBERGS. Ovan markytan: glädje, firande och avkopplande ledighet - under markytan: kaos, fettstopp i avloppen och hårt, svettigt arbete.

Den som vill läsa om fettproblemet i form av ett rent skräckscenario kan med fördel vända sig till den engelska pressen. Rikt illustrerade artiklar beskriver ett samhälle som helt tycks ha förlorat kontrollen över fettet. I regionen East Anglia har man nu varit tvungen att skicka efter en specialiserad, högpresterande robot från Holland, som ägnat dagar åt att avlägsna en (1) fettpropp. VA-huvudmannen, Anglia Water, rår inte längre på fettet med sin egen utrustning.

Vattenmyndigheternas skräck: varmt kalkonfett hälls rakt ner i avloppet i samband med stora helger som jul och Thanksgiving

Ester Nylöf, 2016-02-18
Läs vidare

Tre fronter mot fettet

När fettet lämnar samhället i form av avfall sker det på huvudsakligen tre sätt: Det följer vattnets väg ner i avloppet, det stiger med matoset upp genom skorstenen eller det hamnar bland soporna i avfallsutrymmet.

Tre platser, där de flesta av problemen kan härledas tillbaka till fett: kladd, igentäppta kanaler, stopp i avloppet, värmeslöseri, sot, smuts, lukt och brandrisk – samt ett evighetsarbete med rengöring. Här tar Bioterias flerfrontskamp mot fettet sin början, genom våra tre biosystem: GOR Biosystem för fettavskiljare, ORS Biosystem för avfallutrymmen och VENT Biosystem för storköksventilation.

Samtliga bygger på samma princip: särskilt utvalda mikroorganismer bekämpar fettet på plats genom att bryta ner och sedan förbruka det. - Vi introducerar ett levande verktyg i ständigt arbete!

Ester Nylöf, 2016-02-15
Läs vidare